Habere BURAYA tıklayarak ulaşabilirsiniz.
Aralık ayının gelmesiyle birlikte site ve apartman gibi toplu yaşam alanlarında Genel Kurul dönemlerinin hazırlıkları başlamıştır. 2024 yılı için tüm toplu yaşam alan yönetimleri bu süreci dikkate almaktadır ve genel kurullar toplu yaşam alanlarında ikamet eden vatandaşlarımız için yüksek derecede önem arz etmektedir.
Genel kurullarda alınacak olan kararlar, toplantı gününün akabinde geçecek olan tüm zaman diliminde vatandaşlarımızı ilgilendiren ve sorumluluk altında tutan kanuni yaptırımları içinde barındıran unsurlardır. Tüm unsurları göz önüne aldığımızda Genel Kurullar toplu yaşam alanlarının en önemli toplantılarıdır.
Bu arada Genel Kurullarla ilgili soru ve yardım talebi olan vatandaşlarımız 0850 380 20 58 numaralı telefondan bizlere ulaşarak bilgi alabilirler.
Bir genel kurulun önemini maddeler halinde ele aldığımızda;
1.Karar Alma Sürecine Katılım: Apartman toplantıları, önemli kararların alındığı ve apartmanın yönetimi hakkında görüşlerin paylaşıldığı yerlerdir. Katılarak, sizin de görüşlerinizin dikkate alınmasını ve yönetim kararlarının oluşturulmasına katkıda bulunmanızı sağlar.
2.Apartmanın Yönetimi: Apartman toplantıları, bina bakımı, güvenlik, bütçe oluşturma, temizlik gibi konuların ele alındığı yerlerdir. Bu konular, apartmanın günlük işleyişi için kritik öneme sahiptir ve bu nedenle toplantılara katılarak bu işlerin etkili bir şekilde yönetilmesine katkıda bulunabilirsiniz.
3.Duyurular ve Bilgilendirme: Apartman toplantıları, apartman sakinlerine önemli bilgilerin duyurulduğu bir platformdur. Toplantılara katılarak, apartmanla ilgili güncel gelişmeleri öğrenebilir ve bilgilendirilirsiniz.
4.Sorunların Çözülmesi: Eğer apartmanınızda sorunlar varsa, toplantılara katılarak bu sorunları dile getirebilir ve ortak bir çözüm bulunmasına yardımcı olabilirsiniz. Apartman sakinleri arasında iletişimi ve işbirliğini teşvik eder.
5.Yasa ve Yönetmeliklere Uyum: Bazen apartman toplantılarına katılmanın yasal bir zorunluluk olduğu veya katılmamanın belli yaptırımları olduğu durumlar bulunabilir. Bu nedenle toplantılara katılmak, yasal gereksinimlere uymak için de önemlidir.
TOPLANTILARDA OY KULLANMA!
634 sayılı Kat Mülkiyeti Kanunu kapsamında maliklerin oy kullanma hakkı temsil ettikleri arsa payı oranıyla eş değerdir. Oy kullanma hususunda sürekli karıştırılan konulardan iki tanesi şu şekildedir;
1.’si Vekalet ile oy kullanma
KMK kapsamında 40 bağımsız bölüme kadar olan toplu yaşam alanlarında 1 kişi en fazla 2 bağımsız bölüm için vekil olabilir. Yani 2 vekalet oyuna ek olarak 1 kendi oyu toplamda 3 oy kullanabilir.
40 bağımsız bölümden fazla olan toplu yaşam alanlarında ise toplam oy sayısının %5’i kadardır.
2.’si Bir kişi sahip olduğu daireler için en fazla kaç oy kullanabilir?
Toplu yaşam alanlarında bağımsız bölüm sahipleri toplam oy sayısının 1/3’ünden fazla oy kullanamaz. Bazı sitelerde toprak sahipleri veya müteahhitler sahip oldukları bağımsız bölüm sayısı olarak üstünlük kurmaya çalışmaktadır, fakat 1/3 kuralı burada adil bir karar mekanizmasını ortaya koymak için bağlayıcıdır.
Genel kurullarda bir diğer husus ise toplu yaşam alanlarının Yönetim Planlarıdır. Bu planlar ilgili oldukları toplu yaşam alanlarının Anayasası olarak kabul edilir ve o toplu yaşam alanının tüm süreçlerini öncelikli olarak belirler. Birçok yönetim kurulu bu önemli detayı gözden kaçırmakta ve ilk etapta KMK’yı dikkate almaktadır. Yönetim planlarını dikkate almamak, alınacak kararlarda hataya ve genel kurulu iptal edecek bir sürece itebilir. (ÖNEMLİDİR!)
Özetle toplu yaşam alanlarında yaşayan vatandaşlarımızın Genel Kurullara katılması önemli olup, görüşlerinizi ve taleplerinizi bu toplantılarda açıkça ifade etmeniz yaşadığınız apartman ve sitelerde daha huzurlu olmanızı sağlayacaktır.
Bizlere aşağıdaki numaralardan ulaşabilirsiniz.
Çağrı Merkezi Hattı: 0850 380 20 58 – Whatsapp Destek Hattı: 0541 257 98 34